فهرست مطالب

خانواده و پژوهش - سال بیستم شماره 1 (بهار 1402)

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال بیستم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یاسر آفاقی، غلامعلی افروز*، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 7-28

    هدف پژوهش حاضر تدوین برنامه جامع تقویت کنشهای حسی حرکتی خانواده محور و ارزیابی اثربخشی آن بر سفتی عضلات و مهارتهای حرکتی کودکان آهسته گام با نشانگان داون بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش را همه والدین دارای کودک 4 تا 7 سال با نشانگان داون مراجعه کننده به کلینیکهای توانبخشی سعادت و آوا، شهرستان کاشمر در سال 98-1397 تشکیل دادند. ابتدا همه آزمودنیها با مقیاس رشد حرکتی پی بادی (1983) و ابزار سنجش تون عضلانی اشورث  (فرم والدین) (1964) مورد بررسی قرار گرفتند (پیش آزمون). سپس از میان کسانی که نمراتی پایین در این ابزارها کسب کردند، تعداد 20 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه، به عنوان نمونه انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 10 نفر). گروه آزمایش تحت جلسات درمان تقویت کنشهای حسی حرکتی خانواده محور قرار گرفت و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. در پایان مجددا هر دو گروه با ابزارهای پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند (پس آزمون) و پس از گذشت یک ماه آزمون پیگیری اجرا شد. اطلاعات گرد آوری شده با نرم افزار SPSS-22  و آمار استنباطی تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان دادند که برنامه جامع تقویت کنشهای حسی حرکتی خانواده محور بر سفتی عضلات و مهارتهای حرکتی کودکان آهسته گام با نشانگان داون موثر است (0/05>p). از این رو می توان از این برنامه برای بهبود مهارتهای حرکتی کودکان با سندرم داون استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تقویت کنشهای حسی حرکتی خانواده محور، سفتی عضلات، مهارتهای حرکتی، کودکان آهسته گام با نشانگان داون
  • آرزو غفوری، کیوان صالحی* صفحات 29-50

    برایند نظام آموزشی اخلاق- محور، جامعه ای متعالی و سرشار از رفتارهای اخلاقی است. محور اصلی در برنامه درسی ارزش -مدار فراهم سازی زمینه ای است تا مربیان و متربیان از طریق اهداف، محتوا، روش های تدریس، شیوه های ارزشیابی و فعالیتهای یادگیری، ضمن آشنایی با فضایل اخلاقی، در عمل و با استفاده از تکالیف اصیل، این ارزشها و فضایل اخلاقی را در پندار، گفتار و رفتار خویش نهادینه سازند. در این پژوهش تلاش شده است، مبتنی بر روش نظریه برخاسته از داده ها و با استفاده از رهیافت کلارک، به تحلیل موقعیت شکل نگرفتن رفتارهای اخلاق- محورانه متناسب با الگوی اسلامی- ایرانی در دانش آموزان، پرداخته شود. به این منظور، نمونه گیری هدفمند و مصاحبه های گروهی با روش گفتگوهای غیر رسمی انجام شده است. تحلیل داده ها بر اساس روش نقشه ای کردن و سه شیوه مصورسازی شامل نقشه موقعیت، عرصه ها و جهانهای اجتماعی و وضعیت، انجام شده است. برای اعتباربخشی یافته ها، از روش هایی مانند کنترل یافته ها از سوی مشارکت کنندگان و همچنین از روش چندسویه سازی تحلیل گر استفاده شده است. تحلیل داده های گردآوری شده درباره مولفه های موثر در شکل نگرفتن اخلاق- محوری در دانش آموزان، به بازنمایی هشت دسته مولفه شامل «عاملین انسانی منفرد، عاملین انسانی جمعی، مولفه های غیرانسانی، مولفه های مبتنی بر روش، مولفه های اجتماعی، مولفه های مبتنی بر ارزشیابی، مولفه های مبتنی بر محتوا و مولفه های مبتنی بر عملکرد» انجامیده است. نتایج نشان داده که در پدیده مخرب شکل نگرفتن رفتارهای اخلاق- محورانه در دانش آموزان، مولفه های هدف، محتوا، روش، عملکرد و ارزشیابی مورد توجه والدین و معلمان و کتابهای درسی، از اهداف اصیل، محتوای اصیل، روش اصیل، عملکرد اصیل و ارزشیابی اصیل، فاصله ای دوچندان دارند. نتایج با ترسیم سه نقشه و بیان نظریه، به صورت داستان گونه و ترسیم شکل، گزارش شده است.

    کلیدواژگان: شکل نگرفتن رفتارهای اخلاق- محورانه، الگوی اسلامی -ایرانی، دانش آموزان، نظریه برخاسته از داده ها، تحلیل موقعیت کلارک
  • نازنین فیاضی، فاطمه دهقانی آرانی *، حجت الله فراهانی، رسول روشن چسلی، غزل زاهد صفحات 51-64

    اضطراب از اختلالات شایع در میان کودکان است که اثرات منفی متعدد بر ابعاد گوناگون زندگی آنها دارد. پژوهش حاضر به منظور بررسی کارآیی بسته «راهنمای اجرای درمان شناختی رفتاری توسط والدین» برای کاهش اضطراب کودکان 7 تا 12 ساله شهر تهران انجام شده است. در مطالعه شبه آزمایشی حاضر با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل، از میان مراجعین کلینیک تخصصی بیمارستان مفید تهران، 66 کودک با تشخیص انواع اختلالهای اضطرابی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و پس از تکمیل فرم رضایت از سوی مادران، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون، شدت اضطراب همه آزمودنیها با مقیاس سنجش اضطراب کودکان اسپنس (1997) ارزیابی شد. سپس بسته «راهنمای اجرای درمان شناختی رفتاری توسط والدین» طی چهار جلسه یک ساعته حضوری و چهار جلسه 20 دقیقه ای تلفنی به والدین گروه آزمایش آموزش داده شد و والدین بر اساس دستورالعمل ارایه شده، آموزشها را در منزل روی کودکان خود اجرا کردند. در این فاصله گروه کنترل در فهرست انتظار قرار گرفت و هیچ آموزشی دریافت نکرد. پس از پایان این دوره یک ماهه و در مرحله پس آزمون، شدت اضطراب آزمودنیهای هر دو گروه مجددا اندازه گیری شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که اضطراب کودکان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافته است (0/001 ≡ p و 25/11=F). یافته های این پژوهش گویای قابلیت آموزش درمان شناختی رفتاری به والدین به منظور اجرا روی کودکان شان و نیز کارآمدی این روش در بهبود اضطراب کودکان است.

    کلیدواژگان: اضطراب، درمان شناختی رفتاری، والدین، کودکان
  • فاطمه صدرا*، سپیده ایمانیان، صفدر نبی زاده صفحات 65-82

    پژوهش حاضر با هدف تبیین تعامل والد- فرزند بر اساس اضطراب کرونا با میانجیگری ایمنی هیجانی انجام شده است. روش پژوهش همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش همه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه مدارس شهر ازنا در سال 99-1398 بودند. نمونه پژوهش شامل 270 دانش آموز بود که به روش در دسترس انتخاب و به پرسشنامه ها پاسخ دادند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تعامل والد-فرزند فاین، مورلند و شوبل (1983)، پرسشنامه ایمنی هیجانی فری و همکاران (2008) و مقیاس اضطراب کرونای علی پور و همکاران (1398) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که اضطراب کرونا بر ایمنی هیجانی (0/22 -= p< 0/01, β)  و تعامل والد- فرزند (0/32 -= p< 0/01, β)   اثری مستقیم و معنادار دارد. ایمنی هیجانی نیز بر تعامل والد- فرزند اثر معنادار داشت (0/25 = p< 0/01, β) . نتایج نشان داد که ایمنی هیجانی در رابطه میان اضطراب کرونا و تعامل والد- فرزند نقش واسطه ای معنادار دارد (3/72 = p< 0/01, Z) . همچنین نتایج نشان داد که اضطراب کرونا به طور مستقیم و غیرمستقیم از طریق ایمنی هیجانی روابط والدین و فرزندان را تحت تاثیر قرار می دهد، لذا با راهبردهای تقویت ایمنی هیجانی می توان اثرات منفی اضطراب کرونا بر رابطه والدین- فرزندان را کاهش داد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، ایمنی هیجانی، تعامل والد- فرزند، والدین، دانش آموز
  • سیما نعمت پور، همایون هارون رشیدی*، کبری کاظمیان مقدم صفحات 83-98

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر حمایت اجتماعی ادراک شده و سازگاری اجتماعی مادران کودکان با اختلال طیف اوتیسم شهر دزفول در سال 1398 انجام شده است. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری شامل همه مادران کودکان با اختلال طیف اوتیسم در شهر دزفول بود و نمونه پژوهش 30 نفر از این مادران بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند و با توجه به ملاکهای ورود انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش در هشت جلسه 90 دقیقه ای مداخله را دریافت کردند و گروه کنترل در فهرست انتظار ماندند. ابزار اندازه گیری مورد استفاده در پژوهش، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت، دالم، زیمت و فارلی، 1988) وپرسشنامه سازگاری اجتماعی (بل، 1962) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس یک متغیره و چندمتغیره استفاده شده است. نتایج نشان داد که تفاوتی معنادار میان دو گروه در حمایت اجتماعی ادراک شده و سازگاری اجتماعی در مرحله پس آزمون وجود دارد (0/001 > p). نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر حمایت اجتماعی ادراک شده و سازگاری اجتماعی تاثیر مثبت دارد. از آنجایی که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با استفاده از استعاره ها و تاکید بر ارزشها به افزایش حمایت اجتماعی ادراک شده و سازگاری اجتماعی مادران کودکان با اختلال طیف اوتیسم می انجامد، پیشنهاد می شود که در برنامه ریز یها برای افزایش حمایت اجتماعی ادراک شده و سازگاری اجتماعی مادران کودکان با اختلال طیف اوتیسم، از این روش استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، حمایت اجتماعی ادراک شده، سازگاری اجتماعی، اوتیسم
  • علی یاسینی*، یسرا پناه صفحات 99-118

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر خشم والدین در پاسخ به کیفیت مواجهه خدمات مدارس غیردولتی مقطع ابتدایی بود. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها آمیخته اکتشافی (کیفی کمی) بوده است. برای استخراج شاخصها و معیار در بخش کیفی از مصاحبه عمیق استفاده شده است. جامعه آماری در این بخش 12 نفر از خبرگان بودند. پس از طی دو مرحله، هفت معیار به منزله عوامل اثرگذار بر خشم والدین احصا شد. هفت معیار بر اساس ضریب اهمیت شامل پاسخگو نبودن 0/725، نامناسب بودن کیفیت نتیجه 0/85، نامناسب بودن کیفیت فرایند 0/825، ضعف در کیفیت تعامل 0/75، نارسایی خدمات 0/65، عدم پایبندی به قول و عمل 0/775 و شواهد فیزیکی نامناسب 0/35 در خشم والدین نقش دارند. در قسمت کمی برای اولویت بندی و رتبه بندی معیارها و همچنین رتبه بندی مدارس از تکنیک آراس خاکستری و آرای سه خبره استفاده شده است. نتایج حاصل از ماتریس موزون رتبه بندی معیارهای مرتبط با خشم والدین نسبت به کیفیت مواجهه خدمات مدارس غیردولتی نشان داد که قوی ترین معیارهای سوق دهنده خشم والدین، معیار نامناسب بودن کیفیت نتیجه و نامناسب بودن فرایندند. با توجه به اینکه بیشترین عامل خشم والدین، نامناسب بودن کیفیت نتیجه است، بهبود در این زمینه می تواند کاهش چشمگیر خشم آنها را سبب شود.

    کلیدواژگان: کیفیت مواجهه خدمات، خشم والدین، تکنیک آراس خاکستری، مدارس غیردولتی
  • عابدین اکبری، حسینعلی تقی پور*، محمدجواد تقی پوریان گیلانی، محمد غفاری مجلج صفحات 119-136

    مدرسه به منزله جامعه ای کوچک که ارتباط اعضای آن با یکدیگر فضای اجتماعی مشخصی را به وجود می آورد، باید بتواند در بروز خصایصی چون خلاقیت، خودباوری، آینده نگری، ریسک پذیری و تمایل به کامیابی (روحیه کارآفرینی) در دانش آموزان موثر باشد. ایجاد جو و فضایی مناسب و مطلوب که زمینه بروز این ویژگیها را فراهم آورد، یکی از وظایف و رسالتهای مسیولان آموزش و پرورش است. پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی ویژگیهای مدارس کارآفرین انجام گرفته است. پژوهش حاضر بر اساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی و از نظر ماهیت، اکتشافی است که با به کارگیری روش نظریه داده بنیاد انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و جامعه آماری شامل متخصصان و طراحان نظام آموزشی و اساتید و مربیان کارآفرینی بوده است. همچنین روش نمونه گیری هدفمند با تکنیک گلوله برفی به کار رفته است و از خبرگان مصاحبه نیمه ساختاریافته تا حد اشباع (27 نفر) به عمل آمده است. داده های گردآوری شده با کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه وتحلیل شدند و الگوی نهایی استخراج شد. مدل نهایی از مجموع چهار مقوله محوری، چهار مقوله شرایط علی، شش مقوله بسترها و زمینه های لازم، هفت مقوله راهبردها، پنج مقوله محیطی و دو مقوله پیامدهای مدارس کارآفرین تشکیل شده است. در مجموع می توان بیان کرد که سیستم مدارس کارآفرین، دانش آموزان را برای دنیای واقعی آماده می کند و فرصت یادگیری مهارتهای کلیدی مورد نیاز را برای موفقیت در مسیر تحصیلی، شغلی و زندگی فراهم می کند.

    کلیدواژگان: مدارس کارآفرین، کارآفرینی، خلاقیت، توانمندی
  • وحیده فضیلت پور، مریم غلامزاده جفره*، محسن نظری فر صفحات 137-154

    خودافشایی والدین، به ویژه مادران، نزد فرزندان رخداد رایجی است که در بافت رابطه والد-فرزندی با انگیزه های گوناگون رخ می دهد و در صورت نامناسب بودن می تواند برای فرزندان استرس آور باشد. با وجود این اطلاعات کمی در مورد شرایط و دلایل ترغیب کننده والدین به خودافشایی و شیوه های انجام آن وجود دارد. از این رو مطالعه حاضر با هدف شناسایی دلایل و راهبردهای به کارگرفته شده مادران برای خودافشایی نزد فرزندان انجام شده است. در این مطالعه کیفی و برپایه روش پدیدارشناسی توصیفی، جامعه آماری شامل مادران غیرمطلقه ساکن شهر تهران طی سالهای 1400-1399 و دارای حداقل یک فرزند 35-10 ساله بوده است که 22 نفر از آنها از طریق تبلیغات در فضای مجازی و با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت. تحلیل داده ها به روش پدیدارشناسی کولایزی دو محتوای اصلی را نشان داد که عبارت اند از: 1) مادران به دلایل گوناگون از جمله تخلیه هیجانی، دریافت حمایت و آموزش به فرزند خودافشایی می کنند، 2) راهبردهای به کارگرفته شده مادران در خودافشایی شامل چگونگی بیان، مقدار خودافشایی، زمان گفتن و وضع قوانین است. پیشنهاد می شود که مشاوران حوزه خانواده بر پایه نتایج این مطالعه، برای پیشگیری از وقوع پیامدهای منفی خودافشایی، به والدین در تشخیص دلایل تحریک کننده آنها به خودافشایی و شیوه های مناسب ابراز آن یاری رسان باشند.

    کلیدواژگان: خودافشایی مادران، دلایل، راهبردها، پدیدارشناسی، فرزندان
|
  • Y. Afaghi, G. A. Afrooz *, M. Gholamali Lavasani Pages 7-28

    The present study sought to develop a comprehensive family-centered program of enhancing sensorimotor functions and evaluate its effectiveness in muscle stiffness and motor skills of slow-pace children with Down syndrome. This quasi-experimental research had a pretest-posttest control group design with a follow-up session.  The statistical population of the study was comprised of all mothers of 4- to 7-year-old children with autism spectrum disorder in Kashmar in 2018-2019 who had been referred to Sa’adat and Ava Rehabilitation Centers. First, Peabody Developmental Motor Scale (Folio & Fewell, 1983) and Ashworth Scale of Muscle Spasticity  (1964) were given to the parents as the pretest. Then, among those who had gained low scores on the tests, 20 individuals were selected as the sample by convenience sampling method and were randomly assigned to experimental (N=10) and control (N=10) groups. The experimental group underwent family-centered treatment sessions to enhance sensorimotor functions, whereas and the control group did not receive any intervention. Next, both groups were post-tested using the research instruments and a follow-up test was conducted after a month. The collected data were analyzed using SPSS-22 software and ANCOVA. Results revealed that the comprehensive family-centered program of enhancing sensorimotor functions was effective in increasing muscle strength and motor skills of slow-pace children with Down syndrome (p <0.05). Hence, this program can be utilized to improve motor skills of children with Down syndrome.

    Keywords: family-centered program of enhancing sensorimotor functions, muscle stiffness, motor skills, slow-pace children with Down syndrome
  • A. Ghafoori, K. Salehi * Pages 29-50

    An ethics-based education system leads to a transcendental society full of moral behaviors. The core of a values-based curriculum is to provide the grounds for the trainers and trainees through goals, content, teaching methods, evaluation methods and learning activities to get familiarize with moral virtues and internalize these values and moral merits in their thought, speech, and action via genuine activities. In this research, an attempt was made based on grounded theory and using Clarke's approach to analyze the situation of ethical behaviors not being shaped in accordance with the Islamic-Iranian model in students.   To this end, purposive sampling method was utilized and group interviews were conducted with informal conversations. Data analysis was done using the mapping method and the analytical organization of data was consolidated by constructing three types of maps, namely situational, social worlds/arenas, and positional maps.  To validate the findings, methods such as member checking as well as triangulation were utilized. Analyzing the obtained data on effective components in ethical behaviors not being shaped in students led to identifying eight components including "individual human agents, collective human agents, non-human components, method-based components, social components, evaluation-based components, and content and performance-based components.” The results revealed that in the destructive phenomenon of ethical behaviors not being shaped in students, there is a wide gap between the existing goals, content, methods, performance and assessment components regarded by parents, teachers and textbooks and their genuine counterparts. The results of the study were reported by drawing three maps and statement of the theory through expression of narratives and drawing figures.

    Keywords: ethical behaviors not being shaped, Iranian-Islamic model, students, grounded theory, Clarke's Situational Analysis
  • N. Fayyazi, F. Dehghani Arani, H. Farahani *, R. Roshan Chelsi, G. Zahed Pages 51-64

    Anxiety disorder is a prevailing mental condition among children and it leads to many problems in various aspects of their lives. This research was conducted to examine the impact of guided parent delivered CBT (GPDCBT) upon 7- to 12-year-old children with anxiety disorders in Tehran. This quasi-experimental research had a pretest-posttest control group design. In order to draw the sample, purposive sampling method was used and 66 children with various types of anxiety disorders who had been referred to Mofid Hospital Clinic in Tehran were chosen.  After filling out the consent form by the mothers, the subjects were randomly assigned to two experimental and control groups. At the pretest stage, all participants were assessed using Spence Children’s Anxiety Scale (1997). In the next step, the mothers in experimental group received GPDCBT in four face-to-face 1-hour sessions and four 20-minute telephone sessions and then the children received home-based intervention by their mothers. During this time, the control group was assigned to the waiting list and did not receive any intervention. At the end of the one-month treatment period and at the post-test stage, both groups were assessed again by the Spence Scale. Analysis of Covariance revealed that the mean of anxiety in the experimental group decreased significantly in comparison with the control group (F=25.11, p ≡ 0.001). The findings are indicative of the feasibility of guided parent delivered CBT for anxiety reduction in children.

    Keywords: anxiety, cognitive behavioral therapy, parents, children
  • F. Sadra*, S. Imanian, S. Nabizadieh Pages 65-82

    This study set out to explain the parent-children relationship based on Covid-19 anxiety with the intermediary role of emotional security. This research had a correlational design. The statistical population of the study comprised all female high school students in Azna in 2019-2020 school year. The study sample included 270 students who were selected by convenience sampling. The research instruments were comprised of the Parent-Child Relationship Survey (Fine, Moreland & Schwebel, 1983), Emotional Security Scale (Frey et al. 2008), and Covid-19 Anxiety Scale (Alipour et al., 2019). Structural equation modeling was utilized to analyze the data. The results showed that Covid-19 anxiety had a significant, direct effect on emotional security (β= -0.22, p<0.01) and parent-child relationship (β= -0.32, p<0.01). In addition, emotional security had a significant effect on parent-child relationship (β= 0.25, p<0.01). The results also indicated that emotional security played a mediatory role in the relationship between Covid-19 anxiety and parent-child relationship (Z= 3.72, p <0.01). Furthermore, the results revealed that Covid-19 anxiety directly and indirectly affects parent-child relationship through emotional security. Accordingly, the adverse impacts of Covid-19 anxiety on parent-children relationship can be reduced through the strategies to foster emotional security.

    Keywords: Covid-19 anxiety, emotional security, parent-child relationship, parents, students
  • S. Ne’Matpour, H. Haroon Rashidi *, K. Kazemian Moghadam Pages 83-98

    This study was undertaken to examine the effectiveness of group acceptance and commitment therapy upon perceived social support and social adjustment of mothers of children diagnosed with autism in Dezful in 2019. This quasi-experimental research had a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study comprised all mothers of children with autism spectrum disorder in Dezful from among whom 30 individuals were selected through purposive sampling method and based on inclusion criteria. The subjects were randomly put into two groups of experimental (N=15) and control (N=15). The experimental group received the intervention in eight 90-minute sessions and the control group remained on the waiting list. The research instruments included Multidimensional Scale of Perceived Social Support (Zimet, Dahlem, Zimet & Farley, 1988) and the Adjustment Inventory (Bell, 1962). Data were analyzed using ANCOVA and MANCOVA. Results showed that there was a significant difference between the two groups in perceived social support and social adjustment at the posttest stage (p<0.001). The results indicated that ACT had a positive effect on perceived social support and social adjustment of mothers of children diagnosed with autism. Due to the use of metaphors in ACT as well as emphasis on values in this therapy, it leads to increased perceived social support and social adjustment; therefore, it is suggested that ACT be considered for mothers of children with autism spectrum.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, perceived social support, social adjustment, autism
  • A. Yasini *, Y. Panah Pages 99-118

    The purpose of the present study was to identify and rank factors influencing parents rage in response to the service encounter quality in private primary schools. This research took an applied approach regarding the objective, while in regard to data collection, an exploratory approach (qualitative-quantitative) was used. In the qualitative section, in-depth interviews were used to extract criteria and indices. The statistical population in this part was comprised of 12 experts. After two stages, seven criteria were identified as influencing factors on parents rage. These criteria were “not being accountable (0.725), inappropriate outcome quality (0.85), process inadequacy (0.825), poor quality of interaction (0.75), poor service (0.65), not fulfilling promises (0.775), and inappropriate physical condition (0.35)”. In the quantitative section, grey ARAS ranking technique and three expert votes were utilized. The results of the weighted matrix showed that the strongest criteria for parents rage were inappropriate outcome quality and process inadequacy. Since inadequate quality of outcome is the most common cause of parents rage, its improvement can significantly reduce parents rage.

    Keywords: service encounter quality, parents rage, grey ARAS technique, private schools
  • A. Akbari, H. Taghipour *, M. J. Taghipourian Gilani, M. Ghaffari Mejlej Pages 119-136

    Schools should be able to be effective in the emergence of such characteristics as creativity, self-confidence, foresight, risk-taking and the desire to succeed (entrepreneurship spirit) in students and one of the duties of education officials is to create favorable atmosphere for the emergence of these characteristics. The current research was conducted with the aim of designing a model of characteristics of entrepreneurial schools in Iran based on grounded theory. This research took a basic approach regarding the objective, while in regard to nature, an exploratory approach based on grounded theory was used. The data collection tool comprised semi-structured in-depth interviews. The statistical population of the study included specialists, educational designers, and entrepreneurship professors and trainers. For the purpose of sampling, purposive sampling method with the snowball technique was utilized. Semi-structured interviews were undertaken with experts (27 individuals) until saturation was reached. The collected data were analyzed using open, axial and selective coding and the final model was extracted. The final model consists of 4 core categories, 4 categories of causal conditions, 6 categories of necessary contextual factors, 7 categories of strategies, 5 categories of environmental factors, and 2 categories of consequences of entrepreneurial schools. In general, it can be stated that entrepreneurial schools system prepare students for the real world and provide the opportunity to learn key necessary skills for success in education, career, and life.

    Keywords: entrepreneurial schools, entrepreneurship, creativity, empowerment
  • V. Fazilatpour, M. Gholamzadeh Jofreh, Ph.D.*, M. Nazarifar, Ph.D. Pages 137-154

    Parental disclosures occur commonly in the context of the parent-child relationship with various motives and if undertaken inappropriately, they can be stressful for children. However, relatively little is known about the conditions and reasons that encourage parents to disclose to their children and the strategies they use for disclosing. Hence, the aim of this study was to identify the reasons that motivated maternal disclosures and the strategies utilized for disclosing. This qualitative research had a descriptive phenomenological design and the statistical population of the study included non-divorced mothers living in Tehran in 2020-2021 who had at least one child aged 10 to 30. The subjects were selected via advertisements in the cyberspace through purposive sampling method. Data collection through semi-structured in-depth interviews was continued until data saturation was reached. Data analysis by Colaizzi's method showed two main content areas including: 1) mothers disclose to their children for various reasons, including venting, seeking emotional support, and educating. 2) The strategies used by mothers in disclosures include how to express, how much and when to disclose, and setting rules. It is suggested that family counsellors take appropriate steps to prevent the negative consequences of disclosures and familiarize parents with factors that prompt disclosures and appropriate ways of expressing them.

    Keywords: maternal disclosure, reasons, strategies, phenomenology, children